Właściwie nie chciało mi się nic robić, bo tak gorąco. Ale potrzeba zjedzenia czegoś słodkiego była silniejsza... i tak właśnie zdecydowałam się na ciasto z rabarbarem. Mięciutkie i zrównoważone - słodko - kwaśne. Takie w sam raz na podwieczorek :)
·
450 g mąki pszennej
·
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
·
120 g cukru
·
1 opakowanie cukru wanilinowego
·
250 g masła
·
2 jajka
· 1 budyń waniliowy
Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i szybko wyrobić. Ciasto podzielić na 2 części, owinąć folią spożywczą i
włożyć do lodówki.
Blaszkę o
wymiarach 25 x 35 cm
wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta rozwałkować i wyłożyć dno formy. Spód podziurkować widelcem i
wstawić formę do lodówki.
Drugą część ciasta również rozwałkować jak powyżej. Piekarnik nagrzać do 180°C (góra i dół bez termoobiegu).
Nadzienie:
·
4 – 5 gałązek rabarbaru
·
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
·
1 łyżka cukru wanilinowego
·
1/3 szklanki cukru
·
1 łyżeczka cynamonu
Do posypania:
·
cukier puder
Rabarbar umyć, odciąć liście i pokroić na 1 cm
kawałki. Suche składniki wymieszać w misce, a potem obtoczyć w nich rabarbar i wyłożyć go na spód z ciasta. Na
wierzch wyłożyć budyń, przykryć drugim płatem ciasta, podziurkować je
widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50 minut na złoty kolor.
Ciasto przestudzić i
posypać cukrem pudrem.
Pychotka!!!
OdpowiedzUsuńMyśłę, że w najbliższym czasie wypróbuję ten przepis, bo ciasto wygląda bardzo apetycznie! :D
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam, w szczególności, że zbliża się koniec sezonu rabarbarowego
Usuń