Do tej pory raczej nieufnie podchodziłam do wszystkiego co zawierało choć szczyptę cynamonu. Zmieniło się to w chwili kiedy zaczęłam w końcu piec ciasta. Coraz śmielej testuję przepisy z cynamonem, a mój mąż, który oficjalnie jest jego przeciwnikiem, oglądając te zdjęcia zapytał "to kiedy zrobisz powtórkę?"
Forma wieńca jest łatwa do wykonania, a ja zauroczona tym przeplataniem zrobiłam też wieniec wytrawny (z serem feta, oscypkiem, serem żółtym, sosem pomidorowym i ziołami). Pycha!
Przepis podpatrzony na blogu White Plate.
Składniki:
·
2,5 łyżeczki
suszonych drożdży
·
1/4 szklanki
ciepłej wody
·
170 g masła
·
3/4 płaskiej
łyżeczki soli
·
3/4 szklanki
mleka
·
530 g mąki
·
3 łyżki cukru
·
1 jajko
Nadzienie:
·
1/2 szklanki
cukru
·
1/2 łyżki
cynamonu
·
4 łyżki masła,
roztopionego i ostudzonego
·
cukier do
posypania
Masło i mleko podgrzewać w garnuszku do rozpuszczenia masła. Ostudzić.
Wszystkie składniki na ciasto, wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Miskę przykryć lnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 godzinę.
Wymieszać cukier i cynamon.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 x 40 cm, posmarować masłem, posypać cukrem cynamonowym. Następnie ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Powstały "wałek" przeciąć wzdłuż na pół, zostawiając około 5 cm od góry. Przepleść dwie części "wałka" jak spiralę starając się kierować rozcięcie na zewnątrz. Następnie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia uformować okrąg, a końce połączyć. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Przed wstawieniem do piekarnika posypać grubym cukrem. Piec około 25 minut w temperaturze 190°C.
uwielbiam cynamon!
OdpowiedzUsuńja musiałam do niego dorosnąć :)
Usuńojej, dawno nie robiłam! ale teraz mi się zachciało...
OdpowiedzUsuńzjeść :D
buziaki :)))
a to zapraszam, chętnie zrobię nowy, bo bardzo podobało mi się zaplatanie :)
Usuńale to musi smakować :-)
OdpowiedzUsuńjak dla mnie zaskakująco dobrze :)
Usuń