Wypróbowałam przepis na coś wytrawnego. Wspaniałe, delikatne, pulchne, najlepsze na ciepło podawane z sosem jogurtowo - czosnkowym. Idealne jako przystawka, przekąska. Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com.
Składniki na 12 bułeczek:
- 7 g suchych drożdży
- 450 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki drobnego cukru
- 225 ml letniego mleka
- 30 g masła
- 1 jajko roztrzepane
Do posmarowania:
- 55 g masła
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki drobno posiekanej pietruszki
Drożdże wymieszać z mąką. Dodać sól i cukier - wymieszać. Potem dodać mleko i pokrojone masło. Ciasto wyrobić do momentu aż będzie gładkie i miękkie. Uformować kulę, pozostawić w misce przykrytej ręcznikiem w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Masło można rozpuścić w rondelku i wymieszać z czosnkiem i pietruszką.
Następnie ciasto ponownie należy wyrobić i rozwałkować do wymiarów 30 x 80 cm. Posmarować czosnkowym masłem. Przeciąć ciasto na 6 pasków wzdłuż dłuższego boku. (5 x 80 cm) i poukładać paski jeden na drugim. Potem przeciąć pas na 12 części. Każdy kawałek złożyć na pół masełkiem do środka i włożyć do formy na muffinki (można docisnąć środek bułeczki do dna foremki łyżką). Ponownie przykryć ciasto ręcznikiem i pozostawić do napuszenia na około 20 - 30 minut.
Piec w temperaturze 190 stopni prze 15 - 20 minut do zrumienienia.Sos:
- jogurt naturalny (mały kubek)
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- koperek (opcjonalnie)
Wszystkie składniki wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Największą motywacją do pisania bloga są komentarze. Serdecznie za nie dziękuję.