6/10/2013

Bułeczki czosnkowe z pietruszką

   Wypróbowałam przepis na coś wytrawnego. Wspaniałe, delikatne, pulchne, najlepsze na ciepło podawane z sosem jogurtowo - czosnkowym. Idealne jako przystawka, przekąska. Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com.
 Składniki na 12 bułeczek:
  • 7 g suchych drożdży
  • 450 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki drobnego cukru
  • 225 ml letniego mleka
  • 30 g masła
  • 1 jajko roztrzepane
 Do posmarowania:
  • 55 g masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki drobno posiekanej pietruszki

   Drożdże wymieszać z mąką. Dodać sól i cukier - wymieszać. Potem dodać mleko i pokrojone masło. Ciasto wyrobić do momentu aż będzie gładkie i miękkie. Uformować kulę, pozostawić w misce przykrytej ręcznikiem w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
   Masło można rozpuścić w rondelku i wymieszać z czosnkiem i pietruszką.
   Następnie ciasto ponownie należy wyrobić i rozwałkować do wymiarów 30 x 80 cm. Posmarować czosnkowym masłem. Przeciąć ciasto na 6 pasków wzdłuż dłuższego boku. (5 x 80 cm) i poukładać paski jeden na drugim. Potem przeciąć pas na 12 części. Każdy kawałek złożyć na pół masełkiem do środka i włożyć do formy na muffinki (można docisnąć środek bułeczki do dna foremki łyżką). Ponownie przykryć ciasto ręcznikiem i pozostawić do napuszenia na około 20 - 30 minut.
   Piec w temperaturze 190 stopni prze 15 - 20 minut do zrumienienia.

Sos:
  • jogurt naturalny (mały kubek)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • koperek (opcjonalnie)

   Wszystkie składniki wymieszać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Największą motywacją do pisania bloga są komentarze. Serdecznie za nie dziękuję.