6/18/2014

Weekendowe ciasto z rabarbarem

   Właściwie nie chciało mi się nic robić, bo tak gorąco. Ale potrzeba zjedzenia czegoś słodkiego była silniejsza... i tak właśnie zdecydowałam się na ciasto z rabarbarem. Mięciutkie i zrównoważone - słodko - kwaśne. Takie w sam raz na podwieczorek :)
Składniki na ciasto:
·           450 g mąki pszennej
·           1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
·           120 g cukru
·           1 opakowanie cukru wanilinowego
·           250 g masła
·           2 jajka
·           1 budyń waniliowy

   Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i szybko wyrobić. Ciasto podzielić na 2 części, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki. 
   Ugotować budyń.  
   Blaszkę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta rozwałkować i wyłożyć dno formy. Spód podziurkować widelcem i wstawić formę do lodówki.
   Drugą część ciasta również rozwałkować jak powyżej. Piekarnik nagrzać do 180°C (góra i dół bez termoobiegu).
Nadzienie:
·           4 – 5 gałązek rabarbaru
·           1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
·           1 łyżka cukru wanilinowego
·           1/3 szklanki cukru
·           1 łyżeczka cynamonu

Do posypania:
·           cukier puder

   Rabarbar umyć, odciąć liście i pokroić na 1 cm kawałki. Suche składniki wymieszać w misce, a potem obtoczyć w nich rabarbar i wyłożyć go na spód z ciasta. Na wierzch wyłożyć budyń, przykryć drugim płatem ciasta, podziurkować je widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50 minut na złoty kolor. 
   Ciasto przestudzić i posypać cukrem pudrem.

3 komentarze:

  1. Myśłę, że w najbliższym czasie wypróbuję ten przepis, bo ciasto wygląda bardzo apetycznie! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie polecam, w szczególności, że zbliża się koniec sezonu rabarbarowego

      Usuń

Największą motywacją do pisania bloga są komentarze. Serdecznie za nie dziękuję.